Concert Joost Wiersma & Concertkoor Gloria Deo

In het najaar van 2019 zal Concertkoor Gloria Deo op verzoek van een van de betere fanfares uit Friesland, Joost Wiersma, samen met hen twee concerten verzorgen. Het programma zal bestaan uit een mix van bekende en onbekende componisten. Omdat samenwerking van koor en fanfare niet zo vanzelfsprekend is, zal een aantal stukken speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd worden.

Surhústerfean en Hearrenfean
Zowel fanfare Joost Wiersma als Concertkoor Gloria Deo zijn amateurmuziekverenigingen met ambitie. Omdat deze samenwerking zo bijzonder is voeren we het programma twee keer uit, en wel in Surhuisterveen en in Heerenveen. Wij hopen hierdoor een nog groter publiek enthousiast te maken voor onze concerten.

Gloria Deo – Drachten
In de afgelopen jaren heeft COV Gloria Deo tal van concerten gegeven met werken van grote componisten. Bekende werken van Bach, Haydn, Brahms, Mozart, Mendelssohn, Händel, Dvorák, Pachelbel, Gounod, Elgar, Rossini, Schubert en Fauré stonden allemaal op het programma. Maar ook werken van recentere componisten zoals Fortner, Poulenc en Vaughan Williams. Naast het uitvoeren van bekende oratoria werkt Gloria Deo ook mee aan uitvoeringen van eigentijdse muziek, zoals het succesvolle FJOER project waarvan de muziek gecomponeerd is door onze eigen dirigent. In samenwerking met twee andere koren werd dit in december 2016 op de bijzonder locatie van de fabriek Mannen van Staal in Leeuwarden uitgevoerd. Het wekelijks repeteren is voor de ruim 90 koorleden een plezier op zich. Gerben van der Veen weet zijn zangers te prikkelen en hun muzikale horizon te verbreden, zo worden soms grenzen overschreden om tot een hoger niveau te komen.

Fanfare Joost Wiersma – Jistrum
Deze fanfare, opgericht in 1897, is een bloeiende vereniging uit het kleine dorpje Jistrum. Het orkest komt al jaren uit in de 1e divisie en is een graag geziene gast op diverse concoursen en festivals in Nederland. Recente hoogtepunten zijn het behalen van het Nederlands kampioenschap in 2012, een 2e plaats op het prestigieuze Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 2017 en recent, in 2019, een tweede plek op de Open Nederlandse Fanfare kampioenschappen. Naast deelnames aan concoursen organiseert deze veelzijdige fanfare jaarlijks een najaarsconcert met bekende regionale en nationale solisten, en wordt het regelmatig gevraagd voor unieke projecten, zoals in 2012 de locatievoorstelling Hebeca in Jistrum - een groots opgezet community art project,  vorig jaar, tijdens LF2018, het Ûnder de Toer project “It paad fan de Wûnderdokter” en LandschapsSymfonie – een locatievoorstelling in en over de Fryske Wâlden - dat in 2020 zal plaatsvinden. Het orkest staat al jaren onder leiding van dirigent Ido Gerard Kempenaar.