Klik op de flyer voor een grotere weergave

Première tijdens Jubileumconcert 20 november 2015

Op 24 april 1945 werd de Chr. Oratorium Vereniging Gloria Deo te Drachten opgericht. Er meldden zich 120 leden aan voor de vereniging. In 2015 bestaat de vereniging dus 70 jaar. Dat wordt gevierd op een koordag op 7 november 2015, maar het bestuur wilde ook een muzikale mijlpaal zetten bij het zeventigjarig bestaan door een concert te houden met daarin een bijzondere première. In overleg met de dirigent ontstond het idee door hem een koorstuk te laten componeren voor koor, solisten en koperensemble met een duur van ongeveer 40 minuten.

Het koorwerk dat Gerben van der Veen ging componeren is de Psalmensymfonie waarvan de eerste delen in maart 2015 klaar waren, en waar het koor direct op de eerste repetitie na de uitvoering van de Matthäus Passion mee begon te repeteren. Half mei 2015 waren alle vijf delen klaar en begin juni werd het complete werk in boekvorm gepubliceerd door Intrada te Heerenveen, zodat het stuk na onze uitvoering ook voor andere koren beschikbaar zal zijn.

Op 20 november beleeft het stuk zijn première, als COV Gloria Deo het zal uitvoeren in een concert waarin ook de Messe di Gloria van Puccini ten gehore zal worden gebracht. Het amateurorkest “Het Fries Symfonieorkest” zal de uitvoering begeleiden en het koperensemble bij de Psalmensymfonie zal ook bestaan uit leden van dit orkest.

Klik hier voor meer informatie